Kool meedias

Tõrvas sirgub kaks tulevikutalenti

Foto: Madis Sinivee

Tulevikutalendi stipendiumikonkursil saatis edu lausa kahte Tõrva gümnaasiumi õpilast: abiturient Mare Vahtret ja 9. klassi noormeest Karl Martin Volverit.

Teaduse kategoorias, kus žürii kõneisik oli Ahhaa teaduskeskuse juht Andres Juur, osutus üheks finalistiks Tõrva neiu Mare Vahtre, kelle peamine huviala on bioloogiavaldkond ja siht saada insenergeneetikuks.

«Stipendiumit soovin kasutada edasisteks õpinguteks,» kinnitas Mare. Geneetika õppimine on neiule oluline, kuna ta soovib uurida geenide mõju inimese tervisele ja – kasutades geenitehnoloogiat – ka võimalikke ravimeetodeid. Õpinguid soovib abiturient jätkata Tartu Ülikooli arstiteaduskonnas.

Spordi ja tervise kategoorias juhtis žüriid Anna Levandi. Traditsiooniliselt oli sport koos muusikaga kõige populaarsem teema – ligi 40 protsenti avaldustest laekus just selles kategoorias.

Siin saatis edu Tõrva rallisportlast Karl Martin Volverit. Poiss, kes juba seitsmeaastasena autorooli istus, on saavutanud häid tulemusi mitmelt rallisprindilt, jätmata unarusse ka õpingud – tunnistustel on seni olnud vaid viied. Tänavu sõlmis Karl Martin kolmeaastase lepingu Läti professionaalse rallimeeskonnaga ASRT.

Täna selgus, et Volver pälviski kategooria peapreemia.

«Kaugem eesmärk on jõuda maailma parimate sõitjate hulka ja hoida Eesti lipp kõrgel,» kirjeldas Karl Martin tulevikuplaane. Kuna rallisõit on väga kulukas, soovib ta stipendiumi abil katta ralli stardimaksu.

Kunsti, muusika ja kultuuri kategoorias oli aga üks nomimente 16aastane kõrgel tasemel kitarrimänguga tegelev Otepää valla Sihva noormees Priit Peterson, kes õpib Heino Elleri nimelises muusikakoolis. Kategooria žüriid juhtis helilooja ja muusikateadlane Märt Hunt.

Žürii liikme, Maxima Eesti esindaja Ty Lehtmäe sõnul näitab viimase nelja aasta kogemus, et õpilased väga ootavad taolisi konkursse. «Tublisid ja andekaid õppureid leidub nii väiksemates kui suuremates kohtades. Tõrva on siin oma märkimisväärse esindatusega väga hea näide,» märkis Lehtmäe.

Kokku kandideeris Maxima väljakuulutatud stipendiumile ligi 700 õpilast Eesti koolide 5.–12. klassidest, neist paarkümmend Valgamaalt. Akadeemik Ene Ergma juhitud seitsmeliikmeline žürii valis välja 25 stipendiaati viies kategoorias.

Iga kategooria võitja saab 600eurose ühekordse stipendiumi ning kõikides valdkondades saavad neli finalisti 450eurose stipendiumi, mis makstakse välja igakuiste 50 euro suuruste toetustega õppeaasta jooksul.

Kõrvuti Valgamaa õpilastega saatis tänavusel konkursil edu koolilapsi Tallinnast, Tartust, Rap­last, Pärnust, Kundast, Simunast, Narvast, Jõhvist ja Kohtla-Järvelt.

09:19 17. november 2014
Autor: Sirje Lemmik
Allikas: Valgamaalane

Aadress

Kontakt

     Puiestee 1, 68606      tel 54300636
     Tõrva linn      e-post kool@torva.edu.ee
Greaton CMS