Kool meedias

Stipendium tõi unistused lähemale

Foto: Arvo Meeks
Foto: Arvo Meeks Mare

Tulevikutalendi konkursil saatis suur edu kaht Tõrva gümnaasiumi õpilast. Peapreemia spordivaldkonnas sai 9. klassi poiss Karl Martin Volver ning finalistipreemia teaduse kategoorias abiturient Mare Vahtre.

Kõige populaarsemaks kategooriaks osutus sport, kuhu laekus 40 protsenti stipendiumi taotlustest. Peaauhinna napsas Tõrva rallisportlane Karl Martin Volver, kes istus rooli juba seitsmeaastasena ning on saavutanud häid tulemusi paljudel autoralli etappidel. Unarusse ei ole noormees jätnud ka õpinguid – tunnistustel on seni ilutsenud vaid viied.

15aastasele rallipoisile rääkis konkursist ning soovitas sellel osaleda Tõrva gümnaasiumi õpetaja Marge Kaiv, kes noormehele koolis bioloogiat õpetab. «Peapreemia oli ikka suur üllatus, sest tunnustusgalale minnes teadsin vaid, et olen valitud finalistide hulka. Olen väga õnnelik,» sõnas Volver.

Rallimees pisikesest peale

Rallipisiku olevat poiss saanud juba kolme-nelja-aastasena isalt, kes maasturiga maastikurallit sõitis. «Istusin autos isa süles ega jäänud temast ka garaažis sammugi maha. Olen pisikesest peast autode putitamise juures olnud,» rääkis Karl Martin.

Võistlustulle astus poiss esimest korda üheksa-aastaselt ATVga Nissan Klaperjahil, kus võitis juunioride ATV-klassis esikoha. Aastat 2011 peab noormees ise autospordiga tegelemise alguseks, sest siis hakati osalema regulaarselt Eesti meistrivõistlustel nii jäärajal kui suvel rahvasprindil ja rahvarallil. Samal aastal võideti Eesti jääraja meistrivõistluste arvestuses juunioride 2WD-klassis nelja etapi kokkuvõttes teine koht.

Esimene kaardilugeja rahvarallidel oli poisi enda õde Kristel, kelle vahetas välja 2012. aasta lõpus Margus Jõerand Pärnust. Mullu suvel soetasid nad toetajate abiga juba spetsiaalne sport­auto Ford Focus, millega tehti esimene võistlus Roela rallisprindil. Esimeselt võistluselt õnnestus napsata esikoht endast oluliselt vanemate ja kogenumate võistlejate seas juunioride 2000-klassis.

«Sel aastal on tehnika palju alt vedanud. 14 võistlusest on õnnestunud lõpetada ainult kaks, kuid need siiski võidukalt,» rääkis Karl Martin.

Noormees on tänulik oma perele, toetajatele ja koolile, kelle toel ja abil on ta siiani saanud rallispordiga tegeleda. Rahul oli noorsportlane aga sellega, et jälitavast ebaõnnest hoolimata sõlmis ta tänavu kolmeaastase lepingu Läti professionaalse rallimeeskonnaga ASRT. Uus meeskond tagab talle võistlusteks auto ja selle hoolduse ning võimaldab ka meeskonnaga trenni teha.

Uute väljakutsetega suurenesid oluliselt aga väljaminekud, mistõttu on ta praegu aktiivselt uute sponsorite otsingul, kes aitaksid jõuda sammukese lähemale eesmärkidele.

Suured eesmärgid

«Minu järgmise hooaja eesmärgid on tulla nii Läti kui ka Eesti meistrivõistluste arvestuses klassis 2WD meistriks ja osaleda ERC-etapil auto24 Rally Estonia. Kaugem eesmärk on jõuda maailma parimate sõitjate hulka ja hoida Eesti lipp kõrgel,» rääkis Karl Martin oma tulevikuplaanidest. Kuna ralli on väga kulukas ala, soovib Karl Martin stipendiumi abil katta läheneva ralli stardimaksu.

Teaduse kategoorias osutus üheks stipendiumikonkursi finalistiks Tõrva gümnaasiumi abiturient Mare Vahtre, kelle huviala on bioloogia ja tulevikusiht asuda pärast gümnaasiumi lõpetamist õppima Tartu Ülikooli arstiteaduskonda. «Mind huvitab geneetika,» nentis Mare. Geneetika õppimine on neiule oluline, kuna ta soovib uurida geenide mõju inimese tervisele ja võimalikke ravimeetodeid, kasutades geenitehnoloogiat.

Eesti teadusagentuuri noore uurija stipendiaadina uurib neiu transgeensete loomade tootmise meetodeid.

«Uurimistööga alustasin kevadel ja olen käinud järjepidevalt maaülikooli laboris katseid tegemas. Töö peab lõplikult valmis saama detsembri lõpuks,» rääkis abiturient oma tegemistest ning lisas, et uurimuse käigus tuleb tal näha palju vaeva ja teha iseseisvat tööd. «Kooliteadmistest ei piisa, palju tuleb õppida juurde ja uurida kirjandust, mis paraku pole eestikeelne.»

Sügavama huvi bioloogia vastu äratas temas mõni aasta tagasi kooli tööle asunud bioloogiaõpetaja Marge Kaiv. «Just tänu tema põnevatele tundidele on minu huvi tõsisemaks muutunud. Kui vähegi mahti, olen ka Tartu Ülikooli teaduskooli õppepäevadel osalenud,» rääkis neiu.

Otsuse Tulevikutalendi stipendiumikonkursil osalemiseks tegi neiu ise. «Läksin oma mõtet arutama õpetaja Kaivuga, kes seda igati toetas. Nii taotluse ära saatsingi.» Saadud stipendium kulub neiule ära edasisteks õpinguteks.

Mõlemad stipendiaadid avaldasid veendumust, et kui soovid mingil alal tegijate hulka jõuda, tuleb olla järjekindel ja teha palju iseseisvat tööd. Noori rõõmustas, et nad suutsid oma tegemistega pälvida üleriigilise tunnustuse ning tõestada, et ka väikelinna õpilane võib teha suuri tegusid ning suurlinnade õppurite kõrval silma paista.

Õpetaja Marge Kaivu sõnul on mõlemad noored väga sihikindlad, andekad ja töökad, kes on eeskujuks teistele. «Karl Martin on kohusetundlik, püüdlik, tark ja vahva poiss. Mare on arukas ja tubli neiu, kellel on siht silme ees. Ta on lõpetanud ka muusikakooli. Mõlemad noored on talendistipendiumit väärt. Mul on nende üle väga hea meel,» rõõmustas õpetaja.

Finalistide hulgas oli veel üks Valgamaalt pärit õpilane: 16aastane kitarrimänguga tegelev Otepää valla noormees Priit Peterson, kes õpib nüüd Tartus Heino Elleri nimelises muusikakoolis, oli finalist kunsti, muusika ja kultuuri kategoorias.

KONKURSS

Kokku kandideeris Maxima väljakuulutatud Tulevikutalendi stipendiumile ligi 700 õpilast Eesti koolide 5.–12. klassidest, neist Valgamaalt paarkümmend. Seitsmeliikmeline žürii valis nende hulgast välja 25 stipendiaati viies kategoorias. Iga kategooria võitjat premeeriti 600eurose ühekordse stipendiumiga ning kõikides valdkondades sai neli finalisti 450eurose stipendiumi, mis makstakse välja igakuiste 50 euro suuruste toetustega õppeaasta jooksul.

Allikas: Maxima

15:39 18. november 2014
Autor: Sirje Lemmik
Allikas: Valgamaalane

Aadress

Kontakt

     Puiestee 1, 68606      tel 54300636
     Tõrva linn      e-post kool@torva.edu.ee
Greaton CMS