Kool meedias

Kool võõrustab külalisi kolmest riigist

Foto: arhiiv
Venemaa noored 2011.a

Nädalavahetusel saab Tõrva gümnaasiumist taas nelja riigi koolinoorte kohtumispaik. Kool võõrustab eakaaslasi Läti Priekule keskkoolist, Leedu Salantai gümnaasiumist ja Venemaa Gdovi keskkoolist.

«See on pikk traditsioon, alguse saanud 1966. aastast, ja siitsamast – meie koolist,» kõneles üks festivali korraldajatest, gümnaasiumi vene keele õpetaja Talvi Must. «Õpetaja Agnessa Lihten pidas, nagu sel ajal kombeks, koos õpilastega endiste liiduvabariikide koolidega kirjavahetust. Pärast aastast kirjavahetust otsustasid viie vabariigi õpilased kohtuda ja mais 1966 saidki delegatsioonid esimest korda Tõrvas kokku.»

«Nii see traditsioon algas. Mõni üksik kord on kokkusaamine ka ära jäänud. Sajandivahetuse paiku kadus meie seltskonnast Valgevene kool ning traditsioon jätkus nelja riigiga,» andis ta õpetaja Must ülevaate. «Meie ajaarvamise kohaselt on see nüüd 49. aasta.» Külalisi on Musta sõnul oodata 107 – igast riigist kolmkümmend last koos õpetajate ja bussijuhtidega.

«Programm on meil tihe,» ütles korraldaja. «Reede õhtupoolikul, kui külalised on majutatud ja veidi sisse elanud, teeme väikese ekskursiooni meie majas. Samal õhtul on festivali pidulik avamine. Pärast seda lähevad lahti töötoad, mis annab loodetavasti võimaluse noortel paremini omavahel tuttavaks saada. Töötoad on tantsulised ja loomingulist laadi ning neid on kokku kümme.»

Õpetaja Musta sõnul on suur osa koolirahvast rakkesse pandud, lisaks noortekeskus ja tantsuõpetajad.

Pärast poolepäevast ekskursiooni Tartusse on kõik oodatud laupäevase õhtu tähtsündmusele – rahvuslikule kontserdile. «Sinna kutsume lahkesti linnarahvast ka. Iga maa esineb oma kavaga ja meie osa on see tervikuks siduda. Kontsert algab kell viis ja kestab kaks tundi.» Talvi Musta sõnul on see eri rahvaste kultuure peegeldav kontsert alati väga uhke olnud.

Õhtul on noortel kavas kino ühiskülastus – vaadatakse koolivägivalda ja noorsooprobleeme käsitlevat filmi «Nullpunkt». Hilisematest tegevustest väärib äramärkimist disko. «Kui meil siin on disko ammu oma tähtsuse minetanud, siis festivalidiskod on väärtus omaette ja seekord on teema kaheksakümnendad.»

Pühapäev tuleb samuti aktiivne, sellesse mahub koolide tutvustus omaloodud videoklippide vahendusel, suveniiride laat, lõbusad sportmängud. Need viimased peetakse mitte kool kooli vastu, vaid segavõistkondades. «Arvan, et ilm püsib kogu selle aja ilus, vähemalt meie oleme nii planeerinud,» loodab korraldaja.

«Muusikakooli kontsert on veel ja meil on ju nii uhke ja paljude võimalustega noortekeskus, et patt on seda mitte näidata,» avas Must veel plaane ja lisas, et noortel ei ole siiski kogu päev ära planeeritud, külalised saavad veidi ka omapäi aega veeta. Kaasatoodud fotodest avatakse näitus, mida saab ka hiljem gümnaasiumis näha.

Enne festivali lõppu on plaanis veel mõned toredad tegevused. «On veel üht-teist, millest ma praegu parema meelega ei räägiks,» jäi Must salapäraseks.

10:56 07. mai 2015
Autor: Lea Margus
Allikas: Valgamaalane

Aadress

Kontakt

     Puiestee 1, 68606      tel 54300636
     Tõrva linn      e-post kool@torva.edu.ee
Greaton CMS