Kool meedias

Võit tuli Tõrva

Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane
Tõrva Gümnaasium

Keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) korraldas parima maakonnaprojekti väljaselgitamiseks esmakordselt rahvahääletuse. Valida sai 75 projekti vahel, mis kõik valmisid 2014. aastal. Igas maakonnas selgus viie nominendi hulgast rahva lemmik. Kokku anti nädalase hääletamise käigus KIKi kaudu rahastatud projektidele 2722 häält.

«Loodame, et konkurss paneb projekte kohapeal enam märkama. See on tunnustus projektide tegijatele ning loodetavasti ka omamoodi reklaam neile algatustele, mida saab kasutada pikema aja jooksul – näiteks loodus- ja keskkonnahariduskeskused,» ütles KIKi kommunikatsioonijuht Elina Kink.

KIKi Facebooki lehel toimunud hääletusele oli üles seatud projekte erinevatest valdkondadest. Alates laste loodusmatkadest kuni suurte vee- ja soojamajandusprojektideni.

Valgamaal saavutas võidu Tõrva gümnaasiumi pargi korrastamine, mis sai 213 häält. Olemasolevad pargiteed uuendati puiduhakke või purustatud kruusaga. Jalakäijate turvalisuse tagamiseks rajati üks uus teelõik. Vanamõisa järve kooli poolsele kaldale rajati 107 meetri pikkuna laudtee, et kaitsta pinnast ja hõlbustada liikumist. Rajatud laudtee võimaldab teostada õuesõpet ja huvilistel taimestikuga tutvuda.

Veel kandideerisid Valgamaalt maakonna seenepäevad, mille eesmärk oli tõsta teadmisi metsa ökosüsteemidest ning seente tähtsusest selles ning parandada seeneliikide tundmist. Toimus kuus õpperetke, neist kolm õpilastele. Valga muuseumis ja Otepää looduskeskuses oli kahel päeval avatud näitus erinevatest seeneliikidest, viidi läbi kaheksa näituseprogrammi maakonna koolidele.

Räägiti mürgistest seentest, metsa ökosüsteemist ja õpetati seente makropildistamist. Viis seeneprogrammi oli mõeldud spetsiaalselt mudilastele.

Seenepäevade raames osales umbes 800 inimest, neist 350 täiskasvanut ja 450 last. Projekti elluviija oli Valga muuseum.

Samuti oli kandidaat Otepää loodusparki kuuluva Mäha järv päästmine kohalike elanike eestvedamisel kinnikasvamisest ja eemaldati aastakümnete tagune jääkreostus. Paranenud on nii vee keemilised ja bioloogilised näitajad kui ka avatud miljööväärtuslik vaade järvele. Projekti elluviija oli SA Mäha Küla Arendus.

Neljas maakondlik kandidaat oli sadade tonnide eterniidijäätmete tasuta kogumine Valgamaal. Aastaga koguti neid 331 tonni. Tänu sellele on maastik puhtam ning väiksem risk haigestuda asbestitolmust tingitud haigustesse. Projekti elluviija oli Valgamaa Omavalitsuste Liit.

Viies kandidaat oli Valga Jaanikese kooli õpilaste looduslaager Ähijärvel. Aasta tagasi, mais veetsid Jaanikese kooli õpilased viis päeva looduses. Selle aja jooksul õppisid nad tundma loodust Karula Rahvuspargis. Näiteks püüdsid lapsed Ähijärvest kala, õppisid neid määrama, valmistasid koos õpetajatega kalast õhtusööki, uurisid Karula tiikide elustikku, täitsid töölehti. Projekti elluviija oli Valga Jaanikese kool.

Parima maakonnaprojekti elluviija saab tunnustuseks seinamärgi, mille saab kinnitada oma soovi järgi kas hoone fassaadile või siis siseruumidesse. Konkurssi on plaanis hakata läbi viima igal aastal ning seal saavad osaleda eelneva kalendriaasta jooksul valminud KIKi toel rahastatud projektid.

Kokku valmis 2014. aastal KIKi toel rahastatud projekte 1089. Konkursile esitatud projektid valisid nende hulgast välja KIKi projektikoordinaatorid ja maakondlikud esindajad, kes projektide elluviijatega igapäevaselt suhtlevad.

08:26 14. mai 2015
Autor: Jaan Rapp/Valgamaalane

Aadress

Kontakt

     Puiestee 1, 68606      tel 54300636
     Tõrva linn      e-post kool@torva.edu.ee
Greaton CMS