Kool meedias

Tõrva lauluneiu hingestatud laul pälvis eripreemia

Foto: Aare Kann
Vabariiklikul klassikalise laulu suunitlusega konkurssfestivalil Võluhääl laulsid tublilt ja südikalt ka Tõrva lauluneiud Melissa Maisla (vasakul) ja Kadi-Triin Terve (paremal), tüdrukute juhendaja on laulupedagoog Maie Kala (keskel).

Esimene vabariiklik konkurssfestival Võluhääl tõi Orissaarde 60 virtuooslikku lauluhäält üle Eesti. Valgamaalt panid vokaalsed võimed proovile Tõrva lauluneiud.

Konkurss oli klassikalise suunaga. Solistid esinesid helivõimenduseta ning saatena oli lubatud kasutada naturaalpille. Fonogrammid olid keelatud ning vastavalt vanusegrupile esitasid lauljad kaks kuni kolm laulu, nendest üks a cappella.

8–19aastased noored võistlesid neljas vanusegrupis. Valgamaad esindasid konkursil Tõrva laulupedagoogi Maie Kala õpilased Melissa Maisla ja Kadi-Triin Terve Tõrva muusikakooli lauluerialalt.

Mõlemad esinesid õpetaja sõnul hästi. «Osavõtt konkursist oli laulupiigadele tubli eneseteostus,» sõnas Kala. Maisla pälvis 11–13aastaste vanusegrupis, kus osales 24 solisti, 4. koha. Hingestatud esitus tõi talle lisaks eripreemia.

Vajalik kogemus

Melissa Maislale oli konkurss uus põnev elamus. «Väga meeldis, sealt saadud uued kogemused kuluvad alati ära. Õpitoad olid väga huvitavad. Sai kuulda palju võimsaid esitusi,» rääkis neiu. Ka Tervele pakkus konkurss huvitavat kogemust. «Õpitoad olid põnevad ja andsid uusi teadmisi. Konkursirepertuaarist leidsin endale häid laululeide,» sõnas Kadi-Triin.

Õpetaja Kala sõnul oli konkursi korralduslik pool väga ladus ja igati läbi mõeldud. «Sain kuulda väga palju suurepäraseid, võluvaid ja huvitavaid esitusi. Märkamata ei jäänud žürii üksmeelne, innustav ja toetav hoiak igasse esinejasse, juhendajasse ja kontsertmeistrisse. Konkursipäevi läbis hooliv positiivsus.»

Tema sõnul olid meeldejäävad nii õpitoad, lauljate sõprusõhtu, juhendajate vestlusring kui hilisõhtu loitsu saatel Euroopa aasta puu – Orissaare tamme juures. «Praktilises laadis õpitoad olid humoorikad ja vahvad,» kinnitas Kala.

Õpitubasid viisid läbi laulja Helen Lepalaan ning dirigent ja laulja Risto Joost ning need kandsid nimetust «Legato kui klassikalise laulmise põhialus» ja «Muusika kui vokaaltehnika». Nii Lepalaan kui Joost kuulusid koos laulja Helen Olliga ka žüriisse.

«Ei ole võimatu, et just sellelt konkurssfestivalilt võib alata tulevaste maailmakuulsate võluhäälte lennukas lend,» ütles Orissaare vallavanem Vello Runthal.

Ühtlane tase

Konkurssfestivali kunstilise juhi Triin Ella sõnul on Võluhääl ellu kutsutud selleks, et anda võimalus lastel ja koolinoortel end proovile panna klassikalisel suunal ja võimendamata laulmise teel.

«Otsime neid hääli, mis suudaks meid võluda. Tahame leida häält, mis tõmbab endaga kaasa ja paneb unustama end tema lummusesse. Häält, mis suudab oma tehnilise virtuoossusega meid vaimustusest plaksutama panna, ja häält, mis meile tahtmatult pisarad silmi toob,» kirjeldas Ella lauluvõistluse eesmärke.

Festivali idee autor Anne Kann nentis, et võistluse tase oli väga ühtlane ja kõrge ning hindajad ülimalt professionaalsed. Seetõttu sõltusid tulemused üksnes sellest, mida ja kuidas suutsid võistlema tulnud noored lauljad just sel korral ette kanda.

Võluhääle festival tuleb uuesti juba aasta pärast, novembris 2016.

14:47 26. november 2015
Autor: Sirje Lemmik/Valgamaalane

Aadress

Kontakt

     Puiestee 1, 68606      tel 54300636
     Tõrva linn      e-post kool@torva.edu.ee
Greaton CMS