Kool meedias

Tõrvas selgusid maakonna tublimad etlejad

Kolmapäeval kogunesid Tõrva kirik-kammersaali maakonna koolide parimad luule- ja proosalugejad, et selgitada välja, kes esindab maakonda Liivi muuseumis Juhan ja Jakob Liivi koolinoorte etlusvõistlusel.

Kohale tuli 22 õpilast, neist kolmandik noormehed. Esindatud oli seitse maakonna kooli: Tõrva, Otepää ja Valga gümnaasium, Tsirguliina keskkool, Ala, Valga ja Keeni põhikool. Kõige enam, kuus õpilast, oli tulnud Valga põhikoolist ja Tsirguliina keskkoolist.

Noortel tuli esimeses voorus esitada Juhan või Jakob Liivi luuletus ning teises osas proosapala Juhan Liivi luuleauhinna laureaatide loomingust.

Etlusvõistluse tervitussõnad ütles korraldaja, Valga maavalitsuse peaspetsialist noorsootöö alal Merike Soomets, kes soovis kõigile osalejatele okast kurku. Noori hindas žürii koosseisus Tiina Jakobson, Egon Ilisson ja Guido Kuum.

«Oli hea meel kuulata noori ja andekaid etelejaid. Võrreldes aastatetaguse ajaga, mil samuti žürii töös osalesin, oli tase palju kõrgem. Mitu siinkuuldud proosalood tekitasid minus tahtmise lähipäevil raamatukokku minna ja neid lugeda,» sõnas Egon Ilisson. Tema sõnul žüriil vaidlusi parimate väljaselgitamisel ei olnud.

Žürii otsusel läheb maakonda vabariiklikule etlusvõistlusele esindama Otepää gümnaasiumi noormees Joonas Henrik Mägi, kes jäi silma oma julge, ilmeka ja loomuliku esituse ning hea diktsiooniga. Ette kandis ta Juhan Liivi luuletuse «Kus pettus on, sealt põgene» ja Andres Ehini proosapala «Ettevalmistused juubelipeoks». Tema juhendaja on Tiia Lehismets.

Ergutuspreemiad tubli esituse eest pälvisid Eike Engelbrecht Tõrva gümnaasiumist (juhendaja Riina Anderson), Mariis Fuchs Tsirguliina keskoolist (Ülle Vihm), Natalija Golubenko Valga gümnaasiumist (Ene Sõstar), Kevin Koik Valga põhikoolist (Ene Sõstar) ja Hardo Adamson Tõrva gümnaasiumist (Marge Viljaste).

Õpilasi juhendasid Tiia Lehismets, Ene Sõstar, Harry Zilensk, Marika Troon, Ülle Vihm, Maire Roio, Riina Anderson, Kaidi Kuškis ja Marge Viljaste.

Nii etlejaid kui nende juhendajaid peeti meeles tänukirja ja meenega. Tänu pälvisid ka žürii liikmed. Etlusvõistluse läbiviimist toetas Valgamaa omavalitsuste liit, Kultuurkapitali Valgamaa eskpertgrupp, Valga maavalitsus ja Tõrva kirik-kammersaal.

28. Juhan ja Jakob Liivi ning Juhan Liivi luuleauhinna laureaatide loomingule keskendatud koolinoorte etlusvõistluse lõppvoor toimub Liivi muuseumis laupäeval, 16. aprillil 2016. Lõppvoorus selgub aasta parim Liivide ja liiviliku loomingu esitaja Eesti kooliõpilaste seas. Lisaks peaauhinnale antakse välja ka eripreemiaid. Konkurss jäädvustatakse videole, mis jääb hoiule Liivi Muuseumi fondi.

 

14:10 07. aprill 2016
Autor: Sirje Lemmik/Valgamaalane

Aadress

Kontakt

     Puiestee 1, 68606      tel 54300636
     Tõrva linn      e-post kool@torva.edu.ee
Greaton CMS