Kool meedias

Sõprusfestival seob nelja riigi noori

Tõrva gümnaasiumi õpilased koos õpetajatega käisid Leedus nelja riigi noorte sõpruskohtumisel. Pika ajalooga festivalil valitses taas soe ja pingevaba õhkkond.

Kui mullu oli vastuvõtja rollis Tõrva gümnaasium, siis tänavusel kolmepäevasel festivalimõõtu kohtumisel võõrustas noori Lätist Priekule keskkoolist, Venemaalt Gdovi keskkoolist ja Tõrva gümnaasiumist sedakorda kohalik Salantai gümnaasium. Nelja kooli peale oli juubelifestivalil osalejaid üle saja.

Eesti osapoole esindaja, Tõrva gümnaasiumi poolne peakorraldaja Talvi Must oli esmaspäeva lõuna paiku reisist ja mitmepäevasest võõrsil viibimisest üsna väsinud, ent siiski kohtumise ja oma õpilastega rahul.

«Festivalil oli tänavu 50 aasta juubel ja tähistasime seda tähtpäeva vääriliselt,» sõnas Must, kes käis kohtumisel 27 õpilasega. Lisaks temale olid kooli esindamas direktor Ivar Hanvere, rahvatantsijate juhendaja Valdeko Kalamees, muusikaõpetaja Imbi Umbleja ja õpetaja Sirle Jõgi.

Festivali väärikas ajalugu sai videosse

Musta sõnul oli väärika ajalooga üritus väga hästi läbi mõeldud. «Igal hetkel rõhutati just sõpruskohtumiste pikka lugu. Näiteks pidi iga kool ette valmistama videoesitluse läbilõikega oma maa festivalidest ja need filmid olid kõik väga omanäolised.»

«Lapsed olid tublid ja pidasid vastu, kuigi ilm meid ei soosinud. Juba sõidu ajal sadas kõvasti ja väga külm tuul oli. Tundsin suurt puudust kinnastest,» kirjeldas Must ilmaolusid tunduvalt lõunapoolsemas riigis. «Kahju, et traditsioonilist avamist ei saanud õues teha.»

Võõrustav kool oli veidi teistsugune, kui meie harjunud oleme. «Kui võrrelda seda kooli ja meie oma, on meie oma väga ilus ja nüüdisaegne ning kõik tingimused õppimiseks loodud. Seal kogesime mõnevõrra vanamoodsamat kooli,» tõdes pedagoog. «Kui näeme, millised tingimused on mujal, oskame võib-olla rohkem hinnata oma kooli ja selle võimalusi.»

Seevastu olnud programmiline pool väga hästi ja suurejooneliselt korraldatud. «Kõik õpilaste juhitud etteasted olid väga ilusa stsenaariumiga – alati oli mingi eellugu või sisejuhatus.»

«Iga maa õpilased esinesid oma kavaga. Meie omad, nagu ikka, said oma esitusega suurepäraselt hakkama ja ka spordivõistlus läks väga hästi,» kiitis Must. «Leedu kooli korvpallikoondisele kaotada kolme punktiga ei ole üldse paha, suutsime selle koondise treeneri päris korralikult närvi ajada. Ilus mäng oli.»

Ka sel korral valitses kohtumise eestvedaja sõnul festivali kolmel päeval soe ja sõbralik õhkkond ning ei olnud märgata ka poliitilisi pingeid. «Oleme sõbrad olnud pikka aega ja jäämegi sõpradeks,» on korraldaja veendunud. Omavahelises suhtluses olid kasutusel nii vene kui inglise keel ning noored said suurepäraselt hakkama.

Noored andsid oma parima

Valdeko Kalamees, kes festivalidesse kaasatud aastast 2004, oli sedakorda tantsukollektiivi kokku pannud oma C-rühma tantsijatest ja neiduderühmast. Kalamees ütles, et tal on muljeid üsna raske jagada, kuna neid on nõnda palju. «Kõik need kolm päeva oli sündmus sündmuse otsa ja päevad olid täis mitmesuguseid tegevusi.»

Enda kinnnitusel on tal harukordselt vedanud. «Kuna me ei saanud minna täies koosseisus oma C-rühmaga ja pidime festivali seltskonnast valima abijõude tantsude esitamiseks, peamiselt poisse, olid nad väga tublid. Väga head meelt tegi, et suhtuti südamega ja laval ette kandes nägi asi väga hea välja, vaatamata sellele, et tantsuõppimise aega jäi napiks,» kiitis Kalamees.

Ta lisas tõe huvides, et ega kahe käe sõrmedel loetud proovidega nullist täiesti perfektset tantsu kätte ei saagi.

«See aga, mis neil sees oli, tuli sisemise energiaga. Lisaks esitasid neiduderühma liikmed naiste tantsupeo repertuaari. Oma tantsulaste kohta ütlen ainult kiitvaid sõnu ja ega nad ei teinud ainult rahvatantsu.» Sellega mõtles tantsujuht, et festival ongi koht, kus kõik teevad kõike ja lüüakse kõikjal kaasa.

Sõprusfestivali traditsioon sai alguse 1966. aastal Tõrva gümnaasiumist. Sel ajal pidas õpetaja Agnessa Lihten, nagu toona kombeks, koos õpilastega endiste liiduvabariikide koolidega kirjavahetust. Pärast aastast kirjavahetust otsustasid viie vabariigi õpilased kohtuda ja mais 1966 saidki delegatsioonid esimest korda Tõrvas kokku.

11:28 23. mai 2016
Autor: Lea Margus/Valgamaalane
Allikas: Valgamaalane

Aadress

Kontakt

     Puiestee 1, 68606      tel 54300636
     Tõrva linn      e-post kool@torva.edu.ee
Greaton CMS