Seenenädal

Foto: Liia Ortus

Eestis on teada ligi 200 mürgist või tõsise mürgistuskahtlusega  suurseeneliiki. Seepärast tuleb korjata söögiks ainult neid seeni, mida kindlalt tunneme ja mille söödavuses  kindlad oleme. Tegelikult oleneb seente söödavus suurel määral nende valmistamise viisist.

Tõrva piirkonna huvilised  said eelmisel nädalal osa võtta Valgamaa seenepäevadest ja koguda uusi teadmisi põnevast ja ohtlikust seenemaailmast. Võimalik  oli osaleda seeneretkel, kus sai väärt teadmisi otse seeneteadlastelt ehk mükoloogidelt. Teele Jairus ja Veiko Kastanje  määrasid liike, vastasid küsimustele ning jagasid selgitusi tundmatute liikide kohta.

Seenemääramise juures on oluline korjata seen koos jalaosaga, et näha olulisi tunnuseid, mis peidavad end sambla ja kõdu sees.  Suureks abimeheks on kindlasti seenemääraja.

Metsast kogutud liikidest tehti seenenäitus. Tõrva gümnaasiumi seenenäitusel oli väljas üle 60  liigi  söödavaid, mittesöödavaid ja mürgiseid seeni. Näituse ajal jagas selgitusi  Teele Jairus.

Seentest  saab valmistada maitsvaid toite, valmistada seenepaberit ja nendega värvides saab võluvaid värvitoone. Seentest on kirjutatud luuletusi ja tehtud häid nalju.

 

Kas sa seenepoisse

metsas tunned, tead?

Uuri enne söömist,

on nad ikka head.

Kärbseseeni sööma

kindlasti ei pea,

süües oma elu

mürgiohtu sead.

Puravikke pisut

praadima sa pead,

küll need vennikesed

maitsevad siis head!

 

Kas sina tunned neid seeni?

Seenenädala pilte vaata galeriist.

14:51 22. september 2016
Autor: Liia Ortus

Aadress

Kontakt

     Puiestee 1, 68606      tel 54300636
     Tõrva linn      e-post kool@torva.edu.ee
Greaton CMS