ELURIKKUS LAHEMAAL

8.- 11. klassi õpilaste grupp osales projektis „Looduses toimuvate protsesside ja elurikkuse tundmaõppimine läbi uurimusliku õppe.“

8.- 10. oktoobrini käisid õpilased  avastamas Lahemaad Sagadi looduskoolis ja mõisas, kus toimus enamus projekti tegevusi. Oleme seal ka varasematel aastatel tarkusi kogunud ning nii ongi reisist kujunenud juba omamoodi traditsioon, mida oodatakse pikisilmi.

Esimesel päeval matkati Kõrvemaal Jussi järvede matkarajal. Rada oli väga vaheldusrikas, tutvuti erinevate pinnavormide ja sealse elurikkusega, sest kulges üle ooside ja ümber järvede ning üle nõmme, mis on ainulaadne kooslus Eestis. Giidi sõnutsi oli seda piirkonda kunagi kasutatud ka sõjaväe õppepolügoonina. Õhtul toimus ajaloolise-  ja looduskeskkonna seoseid tutvustav ringkäik Sagadi mõisas. Tutvusime härrastemajaga. Elevust tekitas giidi räägitud legend, mille kohaselt võib mõisas ringi liikumas näha musta daami.

Teisel päeval alustati tööd Sagadi looduskoolis, kus jagati õpilased rühmadesse ning iga rühm sai enda käsutusse mõõtevahendid, mida  matkal andmete kogumiseks kasutada tuli. Mõõtmisi tuli teostada nelja erineva veekogu juures, kus tuli vaadelda ümbrust ning mõõta näiteks veekogu hapnikusisaldust või veevoolu kiirust. Altjal matka lõpp-punktis tehti kokkuvõtteid rühmatöödest ja anti hinnang mõõtmistulemuste põhjal uuritud veekogude seisundile.

Pärast lõunapausi  tutvusime Lahemaa kultuuri - ja looduskeskkonnaga. Tutvusime Kolga mõisa ja selle ajalooga. Kõndisime Tsitre ja Muuksi paekaldal. See on  ammustest aegadest tuntud kauni looduse poolest. Klindi servalt avanesid vahvad vaated Kolga lahele ja Juminda poolsaarele. Päeva lõpuks olid kõik väga väsinud, sest läbitud sai umbes 16 kilomeetrit.

Kolmanda päeva veetsime Sagadi Looduskoolis ja Metsamuuseumis. Tutvusime seeneriigi mitmekesisusega. Määrasime eelmistel päevadel kogutud seeneliike. Tähtis roll seentel on nii eesti rahva kultuuris, looduses kui ka  inimeste elus. Seeni kasutatakse lisaks toidu valmistamisele lõnga värvimiseks ja paberi valmistamiseks. Juhendaja näpunäidete järgi meisterdas igaüks omale laastukorvi, millega metsa seenele minna.

Kolmepäevane programm oli huvitav ja arendav. Saime  jälgida looduses toimuvaid protsesse ja elurikkust tundma õppida läbi uurimusliku õppe.

 

10. klassi õpilane Grete Mai Kokamägi

Õpetajad Marge Kaiv ja Liia Ortus

 

15:56 14. november 2018

Aadress

Kontakt

     Puiestee 1, 68606      tel 54300636
     Tõrva linn      e-post kool@torva.edu.ee
Greaton CMS