Retk RMK Kabli looduskeskusesse

Kooliaasta on alanud ja sellega koos ka väljasõidud täies hoos. Mul oli võimalus  ühineda 3.b ja 2.b retkega  RMK Kabli looduskeskusesse ja sealsetele loodusradadele. Ilm soosis igati retke - kuiv, mõnusalt tuult ja ka päikesekiiri pilve tagant luuramas linnulaulu taustal ja merelainete mühinat kuulates. 

Lindudel algab sügis varakult, sest paljud linnud lahkuvad oma pesapaigalt sadade või tuhandete kilomeetrite kaugusele. Rännatakse talvitusaladele ehk talikorteritesse. Programmi „Sügis linnuriigis“ käigus uurisimegi, milliseid ettevalmistusi linnud selleks tegema peavad, kuhu nad rändavad ja kes need rändurid on. Saime ka teada, mis saab neist lindudest, kes jäävad paigale.

Oli  igati tore päev, mil lisaks tarkuse ammutamisele sai peale maitsvate pirukate söömist ning energiavarude laadimist matkaradagi läbitud.

Lapsed õppisid virtuaalmaailma vahendusel erinevaid linnuliike tundma nii vaadates kui ka kuulates ja õues matkarajal ning merekaldal matkates.  Käisime 50-aastases Kabli linnujaamas, mis on loodud 1969. aastal eesmärgiga uurida ja seirata lindude rännet. Linnujaamas on 50 hooaja jooksul  märgistatud 680909 lindu, kokku 177 liigist.  Peale lindude rände uurimise on Kabli linnumõrda viimastel aastatel kasutatud ka nahkhiirte, kiilide ning päevaliblikate rändeliikumiste uurimiseks.

Saime teada, et rasvatihase isaslinnul on must triip kõhul laiem ja suurem, emaslinnul triip kitsam ja alakõhul katkendlik.  Nägime imepisikesi pöialpoisse puurikesest vabadusse lendamas peale jalarõnga saamist - oh seda lusti, kui veel peopesal sai neid hoida. Rõõmu ja kilkeid kui palju. Saime teada meie naaberriikide rahvuslinnud ja seda lapsed kindlasti nüüd ka mäletavad. Saime näha, kuulda ja tunda kõiki looduse poolt pakutavaid võlusid kauni algava sügise hakul.

Kõigile päikest sügisesse ja kauneid hetki looduses!

13:31 23. september 2019
Autor: Monika Viitak, 3.b kl lapsevanem

Aadress

Kontakt

     Puiestee 1, 68606      tel 54300636
     Tõrva linn      e-post kool@torva.edu.ee
Greaton CMS