Virtuaalloeng „Miks lennuk lendab?“

Foto: pilt internetist

25. mail avanes kolmel gümnasistil, kes sõprusfestivali viktoriinil esikolmikus lõpetas, võimalus osaleda virtuaalsel ekskursioonil. Ekskursioon oli valitud festivali korraldajamaa Leedu poolt. Teadmisi jagati teemal „Miks lennuk lendab?“.

Leedut külastati virtuaalselt, Google Meet keskkonnas. Selline külastus oli esmakordne, aga põnev. Festivalil toimunud viktoriinil peeti arvestust riigiti eraldi. Peale Tõrva Gümnaasiumi õpilaste kutsuti tarkusi korjama esikolmikuid Salantaist, Priekulest ja Gdovist. Seltskond oli kirev.

Külastus kujunes loenguvormiks. Giid tundus olevat oma ala tegija. Miks just tundus? Kõige toreda juures on ka vähem toredaid nüansse. Meile tõrvakatele, kellel ei ole võimalik olnud vene keelt reaalselt praktiseerida, kujunes kurvaks kohaks keelebarjäär. Suures osas pidas giid loengut vene keeles, mõne ingliskeelse juhisega siin-seal. Suureks kergenduseks ilmselt kõigile ekskursioonil osalejatele, leidus kuulajate seas kaks tüdrukut, kes oma aktiivsusega päästsid päeva. Suur tänu neile!

Slaidide, tõlkeprogrammi ning õpetajate abiga saime siiski hulganisti uusi teadmisi. Selginesid arusaamad lennukite töömehhanismidest. Loengusse mahtus seejuures ka üks eksperiment, mis selgitas lennuki tiibade ja tuule koosmõju. Õppisime lennukil ja kopteril tegema vahet mootori paigutuse alusel. Kõige köitvamad meile olid ilmselt ülihelikiirusel lendavad lennukid. Giid rääkis, et sellises lennukis viibides, eriti lennuki keeramisel, on minestamise tõenäosus hapnikuvarustuseta suur. Igale ülikiire lennukiga lendavale piloodile valmistatakse spetsiaalne kombinesoon, mis on sobiv oma hapnikuvarustussüsteemiga vaid ühele indiviidile.

Vaatamata ühise keele puudumisele nautisime siiski seda virtuaalset kohtumist. Suur tänu giidile, kaasosalistele ja õpetajatele, tänu kellele oleme taas ühe kogemuse võrra rikkamad!

 

Kersti Põldsalu

Eike Engelbrecht

Kärt Karu

10:58 01. juuni 2021

Aadress

Kontakt

     Puiestee 1, 68606      tel 54300636
     Tõrva linn      e-post kool@torva.edu.ee
Greaton CMS