Viiruse leviku tõkestamine koolis

Haridusasutustes on väga oluline viiruse levikut ohjata, et kontaktõpe ja õpilaste huvitegevused saaksid jätkuda. Selleks on muudetud lihtsustatud karantiini korda. Samuti aitavad haridusasutusi avatuna hoida õpilaste regulaarne kiirtestimine ja vaktsineeritud koolipere. Soovitame kõigil haridus- ja noortevaldkonna töötajatel, kellel on vaktsineerimiskuurist möödunud 6 kuud, teha tõhustusdoos, et kaitset tugevdada. Jätkuvalt tuleb tähelepanu pöörata õppehoonete ventilatsioonile, kätehügieenile, õpilasi hajutada ja järgida kõiki viiruse levikut takistavaid meetmeid. Kuna nakkuse leviku oht on väga kõrge, siis palume tungivalt õpetajatel, juhendajatel ja noorsootöötajatel kanda maske ja ka õpilastel tuleb kooli üldkasutatavates ruumides maski kanda.

Lihtsustatud karantiini kord uueneb ning laieneb huviharidusse ja noorsootöösse
Uus kord hakkab kehtima 1. novembrist. Koroonaviirusesse nakatunuga üldhariduskoolis või kutseõppeasutuses lähikontakti sattunud õpilasel (kuni sel õppeaastal 19-aastaseks saav) tuleb teha PCR-test alates kontakti 4. päevast. Kuni testi tulemuse selgumiseni tuleb ka haigussümptomiteta õpilasel koju jääda. Testima ei pea vaktsineeritud õpilased ega õpilased, kes on COVID-19 läbi põdenud. Uue korra järgi peavad pärast koolis, huvikoolis või noorsootööasutuses toimunud lähikontakti PCR-testi tegema ka kõik alla 12-aastased õpilased. Kui testi tulemus on negatiivne, saab õpilane jätkata osalemist õppetöös ja huvitegevustes. See tähendab, et igal pool kehtib sama kord (seni on olnud erinevus koolis ja huvihariduses toimunud lähikontaktide korral käitumises). Juhul, kui õpilane ei ole testimisega nõus, tuleb tal olla 10 päeva karantiinis. Õpilane tohib pärast nakkusohutust tõendava PCR testitulemuse teadasaamist taas osaleda nii õppetöös kui ka kõigis huvitegevustes. See tähendab, et ka koolivälisele huviharidusele, huvitegevusele ja noorsootööle, aga ka õpilaste spordivõistlustele ning spordi- ja liikumisüritustele, hakkab kehtima sama regulatsioon. Juhul, kui õpilane ei ole nõus end testima, peab ta viibima 10 päeva karantiinis. Testimisest on vabastatud kõik vaktsineeritud ja haiguse läbi põdenud õpilased.

Ilma testimiseta saab lihtsustatud karantiini jääda ainult lasteaias või lastehoius toimunud lähikontakti korral eelkooliealine laps. See tähendab, et koolieelses lasteasutuses lähikontakti sattunud lapse puhul tuleb jälgida tervist ja kui tal ei ilmne haigussümptomeid, tohib ta lasteaia õppe- ja kasvatustöös osaleda. Väljaspool asutust toimuvatest ühistegevustest tohib ta osa võtta pärast 10 päeva möödumist lähikontaktist. Kui lähikontakt toimus väljaspool lasteasutust, näiteks kodus või huvitegevuses, tuleb jääda 10 päevaks karantiini.

NB! Täpsem info on leitav uuendatud juhendist ja selle lühikokkuvõttest

Valitsuse korraldus ja seletuskiri

Kiirtestimine koolides
Selleks, et pidurdada koolikollete teket ning avastada nakatunud kiirelt, algab üldhariduskoolides novembrist 1.-12. klassi õpilaste, õpetajate ja teiste koolitöötajate kiirtestimine. Esimesel kahel nädalal testivad end kõik kolm korda nädalas (sh vaktsineeritud ja läbipõdenud), edaspidine testimiskorraldus vaadatakse vastavalt olukorrale üle. Tegemist on lapsesõbralike hõlpsalt õpilase enda poolt tehtavate kiirtestidega, mille tegemine on õpetaja juhendamisel kõigile jõukohane. Samu teste on testimiseks kasutatud Austrias nii koolides kui kodudes õpilaste ja õpetajate testimiseks. Õpetaja jagab tunni alguses testid, õpilased teevad testi ning 15 minuti pärast on tulemus teada. Testitegemise õpetuse leiab videojuhisest. Tegemist on ninasõõrme eesosast võetava prooviga, mis on mugav ja kiire. Soovitame testida esmaspäeval, kolmapäeval ja reedel 1. tunni alguses. Positiivse testitulemuse saanud õpilane läheb koju ja vanem broneerib aja perearsti kaudu PCR-testimisele. Esialgu algab testimine üldhariduskoolides ja edaspidi hakatakse testimist pakkuma võimalusel ka kutseõppeasutustes. Täpsem info testimise kohta on saadetud üldhariduskoolidele eraldi.

12–17-aastased peavad esitama COVID tõendi, kehtib ka testitõend
Alates 1. novembrist peavad kontrollitud tegevustele pääsemiseks hakkama COVID tõendit esitama ka 12–17-aastased (kaasa arvatud). Vaktsineerimiskuuri läbimise või haiguse läbipõdemise tõendi kõrval kehtib alaealistele üritustele ja tegevustele pääsemiseks ka koroonaviiruse PCR või antigeen-RT testi negatiivse tulemuse tõend. PCR test peab olema tehtud mitte rohkem kui 72 tundi ning antigeen-RT test mitte rohkem kui 48 enne üritust ning test peab olema tehtud tervishoiuteenuse osutaja poolt. Lisaks aktsepteeritakse ka üldapteegis tehtud antigeeni kiirtesti tulemust. Alaealistele hakkab kehtima lisaks vaktsineerimise või läbipõdemise tõendile ka testitõend, kuna neile avanesid vaktsineerimisvõimalused oluliselt hiljem kui täiskasvanutele.

Alaealised ei pea hakkama COVID tõendit esitama huvihariduses ja -tegevuses, noorsootöös, täienduskoolituses ja -õppes ega sportimisel ja treenimisel. Kõigis nendes valdkondades kehtib lastele ja noortele samasugune testimise, lähikontaktsuse ja eneseisolatsiooni kord nagu koolielus.

Vähemalt 12-aastased peavad hakkama COVID tõendit esitama teatris, kontserdil ja kinos; meelelahutusteenustel, muuseumites ja näitustel, toitlustusasutustes kohapeal söömiseks-joomiseks; samuti saunades, spaades, veekeskustes jm. Tõendeid ei pea esitama õpilased tasemeõppes õppimisel.
Valitsus avaldab korralduse lehel kriis.ee

COVID-19 vaktsiini tõhustusdoosid haridus- ja noortevaldkonna töötajatele
Tervishoiu-, sotsiaal- ja haridusvaldkonna töötajatele võimaldatakse tõhustusdoosiga vaktsineerimist 6 kuu möödumisel esmase vaktsiinikuuri läbimisest. Soovitame kõigil seda võimalust kasutada. Koolide töötajad saavad vaktsineerimiseks pöörduda oma kooliõe poole või piirkonna lähima vaktsineerija juurde. Lasteaedade, huvikoolide, noortekeskuste, kõrgkoolide töötajad saavad vaktsineerida lähima vaktsineerija juures. Registreerimine vaktsineerimisele on võimalik raviasutuse registratuuri vahendusel telefoni teel või kasutades raviasutuse enda digiregistratuuri. Lisainfo: vaktsineeri.ee

Eesti Noorte Teaduste Akadeemia videod viiruste ja vaktsiinide kohta
Noorte teadlaste poolt on loodud põnevad ja arendavad lühivideod, mis sobivad ka kooli- ning huvitundides noortele näitamiseks ja teemade üle arutamiseks.
Vaata videosid

Koolipsühholoogide nõuandeliin
Haridus- ja Teadusministeeriumi ning Eesti Koolipsühholoogide Ühingu koostöös on avatud tasuta koolipsühholoogide nõuandetelefon, kuhu on oodatud helistama kõik laste ja noortega töötavad inimesed, lapsevanemad ning õpilased. Nõuandeliini eestikeelne number 1226 vastab esmaspäevast reedeni kl 16–20 ning venekeelne number 1227 teisipäeviti kl 16–20.

Lisainfot leiab ka: https://www.hm.ee/et/koroona

Haridus- ja Teadusministeerium

 

HTMi infokiri

08:02 29. oktoober 2021

Aadress

Kontakt

     Puiestee 1, 68606      tel 54300636
     Tõrva linn      e-post kool@torva.edu.ee
Greaton CMS