Märtsikuu 16. ja 17. päeval käisime 2.b klassiga kaitseliidu laagris 

Kooli ette vuras kaitseliidu auto ja võttis peale lõbusad ning elevil lapsed. Esimene peatus oli Rubina soo servas. Seal ootas juba matkajuht Imre. Ta selgitas matkal kehtivaid reegleid ja rääkis esimesed matkatarkused. Jagas igale sobivad räätsad ning selgitas, kuidas nendega kõndida

Matkasime umbes kolm kilomeetrit ning samal ajal kuulasime põnevaid jutte ja õppisime loodustarkusi, näiteks: kuidas arvata mändide vanust, mis erinevused on kuuse ja männi juurte vahel, kuidas teha vahet älvete ja laugaste vahel, kuidas tekivad rabajärved, mis taime- ja loomaliigid rabas elavad. Suure rabajärve ääres sõime jõhvikaid. Ilm oli imeline - päike paitas põski. Lumi kandis ülihästi. Üle pea lendasid luiged. Õhus valitses tõeline rabavaikus. Õppisime märkama ka looduslikke ohte rabas. 

Pärast pea kolmetunnist matka sõitsime Kivimäe Turismitallu. Küll toit oli hea ja soe tee kosutav.  

Lapsed olid välja teeninud puhkepausi ja seejärel tegutseti õpetaja juhendamisel. Õhtune aeg kulus kiiresti joonistades, lauamänge mängides ja viktoriini lahendades.

Teisel hommikul läksime metsamatkale Taagepera-Ala matkarajale. Pilpa metsas märkasime liigirikast metsa, õppisime kuuse vanust määrama. Nägime, kuidas kitsed ja  põdrad toitunud on ning milline on nende väljaheide. Märkasime lumel kevadkaruslase röövikut, kes on putukamaailma esimene kevadekuulutaja. Kuulasime linnulaulu. Matk oli väsitav, aga põnev. 

Lõunasöök Kivimäel oli ülihea. Pärast ühiseid tegevusi ja kokkuvõtet oli aeg koduteele asuda. Koolini sõidutas meid taas kaitseliidu auto. 

Kaitseliidu õppelaagri põhimõte on viibida võimalikult palju õues orienteerudes ja matkates, omandada matkatarkused, katsetada praktikas looduses hakkama saamist. 

Arendatakse erinevaid oskusi, käitutakse viisakalt ja üksteist austvalt. 

 

Mitmekülgsed tegevused ning aktiivne eluviis toetavad noorte kasvamist ning arenemist. 

NK ja KT rühma matkad rahastati Kaitseliidu Isamaalise hariduse programmi raames. 

Mets ja raba pakuvad mitmekülgset aastaaegade järgi muutuvat liikumiskeskkonda ning mõjuvad kosutavalt. Looduses on hea olla ja nautida lihtsalt olemist. 

 

Loo panid kirja ja pildid tegid 

8.b õpilased Mirko Mihkelsoo ja Jan- Mattias Sibul 

2.b klassijuhataja Liia Ortus  

19:22 30. märts 2022

Aadress

Kontakt

     Puiestee 1, 68606      tel 54300636
     Tõrva linn      e-post kool@torva.edu.ee
Greaton CMS