Lodjaretk 9.septembril

Foto: Liia Ortus
Lodi Jõmmu

2., 3. ja 7. klassi õpilased käisid koos klassijuhatajatega ilusal päikesepaistelisel 9.septembri päeval Väikesel Emajõel ja Võrtsjärvel lodjaretkel. Lodi Jõmmu on arhailine puust purjekas. Imeline oli kulgeda lodjaga vaikselt ja jälgida loodust.

Looduslodja retked on Eestis ainulaadne retkede sari, mis aitab tundma õppida maitsi ligipääsmatute alade loodust. Oli tore lodjalael päevitada ning mõelda: miks ja kuidas üldse jõed ja järved tekkinud on; kes veekogudes elavad ja kuidas nad vee all hakkama saavad; miks nad loodusele olulised on; kuidas inimesed jõgesid ja järvi läbi aegade kasutanud on; mida mina saan teha, et jõel  ja järvel oleks hea olla?

Päike säras, vesi sillerdas, linnud tegutsesid, kalamehed püüdsid kala. Õhus oli sügise hõngu ja looduses rikkalikult värve. Ümberringi valitses eriline rahu ja vaikus. Taevas oli põnevaid pilvi ja äärmiselt tihe lennuliiklus.

Lodi on nii oma olemuselt kui käitumiselt keskkonnasõbralik - kohalikust toorainest valmistatud, kultuuripärandit ja loodust väärtustav. Moodsa aja lisandina on lodjal vaikne diiselmootor. Lodi oma rahuliku käiguga ei tekita laineid, mis kahjustaks veekogu elustikku ja kaldaid.

Saime teada, et  Jõmmu  on ajalooliste lotjade eeskujul ehitatud ja praegu maailma ainuke lodi.  12 m pikk, 8 m lai ning kaalub koos lastiga  27 tonni.

13:46 12. september 2016
Autor: Liia Ortus, 3.b klassijuhataja

Aadress

Kontakt

     Puiestee 1, 68606      tel 54300636
     Tõrva linn      e-post kool@torva.edu.ee
Greaton CMS