Mari Kulli preemia läks rahvatantsuaktivistile

Foto: Arvo Meeks

Neljapäeva õhtul leidis Tõrva kultuurimajas järjekordse omaniku preemia, millega  tunnustatakse kohalikku kultuuriellu panustanud inimesi. Selleaastase, arvult kümnenda kultuuripreemia sai rahvatantsuaktivist ja Tõrva gümnaasiumi õpetaja Valdeko Kalamees.

Tänavused nominendid olid Valdeko Kalamehe kõrval muusik ja pedagoog Heinar Hernits ning vabakutseline kirjanik ja muusik Vello Jaska.

Enne kui tiitli võitja teatavaks sai, astusid kontsert-aktusel üles Tõrvas tegutsevad ning eelnevalt preemiatega pärjatud laureaatidega seotud laulukollektiivid ning sõnaseadjad. Samanimelise preemia omanik Ilmar Kõverik tegi väikese kokkuvõtte Mari Kulli eluloost ning tänavuse nominendi Heinar Hernitsa õpilased esitasid paar viiulipala. Meenutusi oma õpetaja Mari Kullist  jagas legendaarne Voldemar Kuslap, kes sütitavate lauluviisidega kohaletulnud rahva kaasa laulma pani.

Rahvatants ja näitering tõid tunnustuse

Valdeko Kalameest iseloomustati kui tegusat ja mitmekülgset inimest, kes on väärt kandma Mari Kulli nimellise kultuuripreemia laureaadi tiitlit, sest kogu tema tegevus rahvakultuuri edendajana on Tõrvale väga vajalik. Tagasihoidliku, ausa ja sõbraliku mehe töö väärib tunnustamist.

Põhitöö kõrvalt on ta võtnud südameasjaks rahvakultuuri edendamise. Kooli tööle tulles lõi ta oma esimesed tantsurühmad, millest 7.-9. klassi segarühma ja C-segarühma juhendab senini. Samuti juhendab energiline mees tantsurühmi Liisud, Pastlapoolikud ja Mulgid ning on asutamisest saadik olnud seotud tantsurühmaga Jandali. Oma tantsijatega on Valdeko Kalamees osa võtnud kõikidest rahvatantsupidudest Eestis.

Preemia anti välja kümnendat korda

Mari Kulli nime kandev kultuuripreemia on mõeldud kultuurielu ja selle edendajate väärtustamiseks. See antakse isikule või kollektiivile, kelle töö ja saavutused on oluliselt kaasa aidanud kultuuriväärtuste loomisele Tõrvas. Preemia suurus on 640 eurot.

Mari Kull (1901-1972) oli pedagoog, kes juhatas koore, õpetas soliste, lavastas operette ning osales naiskodukaitse ja skautide tegevustes. Mari Kulli tuntum õpilane on legendaarne Voldemar Kuslap.

Preemiat on Tõrva välja andnud 2008. aastast. Varem on selle pälvinud koorijuht ja helilooja Sven Malm, laulupedagoog ja koorijuht Aado Kaasik, muusikapedagoog Maie Kala, koorijuht Tõnis-Rein Ainso, lauljanna ja muusikapedagoog Novella Hanson, muusikaõpetaja Imbi Umbleja ja Tõrva naiskoor Heli, Tõrva kirik-kammersaali eestvedaja Ilmar Kõverik. 2016. aastal oli preemia laureaat kauaaegne kooliõpetaja ja näitejuht  Eevi-Eve Valliste.

13:15 13. jaanuar 2017
Autor: Eeva Nugis Valgamaalane

Aadress

Kontakt

     Puiestee 1, 68606      tel 54300636
     Tõrva linn      e-post kool@torva.edu.ee
Greaton CMS